Dagcentrum Geel
Dagbesteding
In februari 1977 richtte het OCMW van Geel een dagcentrum op voor volwassenen met een handicap die niet kunnen tewerkgesteld worden in een gewone werkomgeving of een beschutte werkplaats. De eerste dag startten zeven deelnemers; momenteel bezoekt een zeventigtal mannen en vrouwen het dagcentrum.
Zowel mensen met een verstandelijke als mensen met een lichamelijke of sensomotorische beperking kunnen in het dagcentrum terecht. De groep deelnemers is dan ook zeer heterogeen samengesteld.
Het dagcentrum is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.
Verschillende professionelen staan in voor de verwezenlijking van de dagelijkse werking: pedagogisch, paramedisch, sociaal, administratief en onderhoudspersoneel.
Het dagcentrum is iedere werkdag open van 8u45 tot 16u15. Indien mogelijk wordt er vervoer georganiseerd voor het ophalen en thuisbrengen van de deelnemers.
Per jaar kan de deelnemer beschikken over 30 verlofdagen. Elke dag is er een volledig middagmaal en een versnapering tijdens de voor- en namiddagpauze.
Elke deelnemer moet een tussenkomst per dag betalen (in 2017 beloopt deze bijdrage 12,40 € per dag).
Visie
Het dagcentrum wil zorg op maat leveren: rekening houden met de individualiteit van elke persoon en soepel beantwoorden aan de behoeften en wensen van dat individu.
Niet minder maar ook niet meer zorg dan nodig is! Het is de bedoeling dat de persoon met een handicap tevreden is en een algemeen gevoel van welbevinden ervaart (gelukkig is). Belangrijke middelen hiertoe zijn persoonlijke emancipatie enerzijds en positieve relaties met andere mensen anderzijds. Het is belangrijk dat een persoon met een handicap ook zelf richting kan geven aan zijn leven, er invloed kan op uitoefenen en daarvoor dan ook verantwoordelijkheid draagt. Hij/zij heeft recht op inspraak en het nemen van initiatief omtrent zijn leven en belangen. Alles gebeurt vanuit een gestructureerd kader dat duidelijkheid biedt en vertrekt vanuit de mogelijkheden en beperkingen van betrokkene. Voortdurend evalueren, bijsturen en evolueren, is een permanente opdracht. Alleen op die manier is een kwaliteitsvolle service mogelijk.
Soorten activiteiten
Arbeidsgerichte activiteiten:
- Via verschillende technieken (naaldwerk, pitrieten, kleibewerking, houtbewerking, zijdeschilderen, kaarsen gieten, papier scheppen...) worden mooie en/of nuttige voorwerpen gemaakt. Deze producten kunnen gekocht worden in de winkel van het dagcentrum, samen met de dagverse lekkernijen van het bakatelier.
- Vele handen maken licht werk. Dat geldt zeker voor het huishoudelijk werk in het dagcentrum: winkelen, koken, afwassen, wassen, strijken, mangelen, tuinbewerking…
Zelfredzaamheidstraining:
Aandacht voor lichaamshygiëne, eetgewoonten, trainen van activiteiten van het dagelijks leven… Het blijvend oefenen en onderhouden van deze attitudes vergroot de zelfstandigheid.
Muziektherapie:
Ritmiek en samenspel ontwikkelen de concentratie en het muzikaal gehoor.
Het resultaat (samen muziek maken) schenkt voldoening en versterkt het samenhorigheidsgevoel.
Het ontdekken en beluisteren van verschillende muziekgenres verhoogt het luisterplezier.
Vorming en persoonlijke ontwikkeling:
De klemtoon ligt op het verruimen van de ervaringswereld. Zeer concreet leren omgaan met meer kennisgerichte dingen uit het dagelijks leven.
Voorbeelden: bibliotheekbezoek; een informatiekrant maken over het dagcentrum; lezen, schrijven en tekenschool; opvolgen van de actualiteiten; educatieve spellen op computer; tijdelijke projecten rond bepaalde onderwerpen, deelname aan de deelnemersraad, basiskennis Engelse taal...
Motoriek en beweging:
Doel is meer bewust worden en beter beheersen van de eigen lichaamshouding en het ontwikkelen van lenigheid en uithoudingsvermogen. Soorten sporten die worden aangeboden: zwemmen, wandelen, turnen, netbal, fitness, boccia, bowling, paardrijden, fietsen, tennis, dans en expressie.
Ontspanning:
De boog moet niet altijd gespannen staan .
Gezelschapsspelen, een daguitstap, feesten, spelen op de WII, een terrasje doen… Allemaal manieren om de batterijen weer op te laden.
Individuele ondersteuning
Sedert 2015 biedt het dagcentrum ook individuele ondersteuning aan mensen met een handicap in het dagcentrum of bij hen thuis. Deze ondersteuning is zeer specifiek, want aangepast aan de individuele noden, en daardoor dan ook zeer divers. Bijvoorbeeld ondersteuning bij
-administratie en ‘papierwerk’
-huishoudelijke activiteiten
-vrijetijdsbesteding
-sociale contacten
-werken in een gewone werkomgeving (begeleid werken) (onbetaald).
Samenwerking
Samenwerking met de familie, het netwerk en andere hulpverleners is noodzakelijk. Indien nodig worden de familie en het netwerk ondersteund in hun begeleidingstaak van de persoon met een handicap. Een gestructureerde informatie-uitwisseling bevordert de goede samenwerking. De vragen en wensen van de zorgvrager en zijn gezin worden ernstig genomen.